:::: MENU ::::

Bordeaux Primeur 2015

Bordeaux Primeur 2015 :  Elegant en verleidelijk mooi !

‘Ze hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar nu is het zover: sinds 2010 kent Bordeaux opnieuw een schitterend wijnjaar’
Bruno Vanspauwen in De Standaard van vrijdag 8 april 2016

Tijdens de eerste week van april trokken we traditiegetrouw naar Bordeaux om er de jaarlijkse proeverij van de primeurwijnen bij te wonen. Het uur van de waarheid voor het jongste millésime 2015, want talrijke geruchten hadden zich reeds verspreid over een veelbelovende nieuwe oogst.

De voortekenen waren in ieder geval zeer gunstig. Perfecte omstandigheden tijdens de bloei eind mei en begin juni vormen het fundament voor mooie, gelijkmatig groeiende trossen. Er was zeer weinig regen, zelfs zo weinig dat eind juli de grond te droog was. Gelukkig kwam er in augustus de verlossende regen, wat voor de nodige verfrissing zorgde en waardoor de wijnstokken weer opleefden. Ook september was grotendeels zonnig en droog, met enkele verkoelende regenbuien in het midden, gevolgd door een oogstperiode met warmte overdag en koele nachten. Ideale omstandigheden dus voor een trage en lange rijping, wat leidt tot de beste wijnen.

Kort samengevat kunnen we Bordeaux 2015 identificeren met rijp en fris. Reeds piepjong proefden de meeste wijnen zacht, elegant, vol en evenwichtig. In tegenstelling tot het grandioze 2010, zal 2015 meer en vlugger toegankelijk zijn, terwijl tegelijkertijd alle ingrediënten aanwezig zijn om deze wijnen mooi te laten verouderen. De kwaliteit van het fruit en de tannines vormen een goede basis voor een goed bewaarpotentieel.

Wij zijn alvast enorm enthousiast ! Bordeaux 2015 is een uitstekend wijnjaar, niet echt vergelijkbaar met het superjaar 2010, maar zeker beter dan 2009. Vele kastelen vergelijken het met 2005 en sommigen zelfs met 1982. Wat ons meteen opviel was het fruitige en frisse karakter van de wijnen en de heerlijke aroma’s. De tannines zijn talrijk, smeuig en zeer verfijnd, wat aanleiding geeft tot een fantastische textuur en een mooie concentratie. De aciditeit is perfect in balans. Er is een ongelooflijke aangename elegantie terug te vinden, waardoor deze nieuwe jaargang zacht en plezant is om te proeven.

‘I have never seen such a wide spectrum of wines’ Olivier Bernard – Domaine de Chevalier en hoofd van de “Union des Grands Crus’
De kwaliteit van Bordeaux 2015 is zeer homogeen, maar toch verschillend in stijl, afhankelijk van wijnbouwer, regio en terroir. Bij dit millésime proef je werkelijk de identiteit van herkomst, wat zorgt voor authenticiteit en karakter.

In goede wijnjaren als deze is het voor ons ook een zaak om op zoek te gaan naar kleinere appellaties en kastelen die uitstekende kwaliteit bieden aan democratische prijzen. 2015 wordt ongetwijfeld een millésime waarop je blind kan vertrouwen, ook in de lagere prijsklassen.

Laat u leiden door betrouwbare kennis en ervaring …

… wij volgen de zaken nauwgezet op en houden u op de hoogte.  

Primeurvoorwaarden: Bestellingen worden aanvaard per onverdeelbare kist van 12 flessen (uitgezonderd het primeurpakket). Betaling 100% contant uiterlijk op 10 dagen factuurdatum. Levering gratis vanaf 60 flessen. Beschikbaar: begin 2018. Wijzigingen in accijns en/of BTW zullen verrekend worden bij levering.
Deze primeurlijst is geldig zolang de voorraad strekt. De prijzen zijn vermeld excl. en incl. BTW. De wijnen waarvan de prijzen nog niet zijn gekend, staan vermeld zonder prijsaanduiding. Deze zullen later worden aangevuld. Op uw verzoek maken wij graag offerte voor andere niet vermelde wijnen.Op aanvraag zullen wij u graag een individuele prijsofferte overmaken voor uw aankoop in andere formaten. Bijna alle wijnen zijn ook in andere volumes beschikbaar:
0,375 L per kist van 24 fl.
Magnum per kist van 6 fl.
Dubbele Magnum per kist van 3 fl.
Nog grotere volumes zijn per individuele kist verpakt.