:::: MENU ::::

Wijnlessen

WIJNLESSEN MAART –  APRIL 2017                        

Wenst u meer te weten over wijn? Hoe wijn gemaakt wordt? Hoe u moet proeven? Hoe u een goede van een minder goede wijn kan onderscheiden? Hoe u kan weten of het om een bewaarwijn gaat?
In 5 avonden krijgt u een beeld van wat de wijnwereld te bieden heeft en tal van tips bij uw aankopen, bewaren en serveren van wijn. Dus, een ideale cursus voor iedereen die graag een glas wijn drinkt, om met uw collega’s, partner en/of vrienden te volgen!

Docent: Kristof Van Hecke is doctor in de wetenschappen (biochemie) en sinds 2011 Professor aan de Universiteit Gent (Departement Anorganische en Fysische Chemie). Voorheen was hij verbonden als post-doctoraal onderzoeker aan het labo voor Biomoleculaire Architectuur, departement scheikunde (KULeuven). Hij is vooral ook een gepassioneerd wijnkenner en een ervaren lesgever die op een boeiende en eenvoudige manier het vakgebied van de wijnkunde en het wijnproeven kan uitleggen en die graag met cursisten in dialoog treedt. Hij behaalde het diploma van Sommelier Conseil aan de Université du Vin de Suze-La-Rousse en is momenteel docent voor de opleiding (Aspirant)-Sommelier, Horeca en Zytholoog aan Syntra Midden-Vlaanderen, campussen Gent en Sint-Niklaas. Bovendien is hij co-auteur van 5 wijn-bier- en drankboeken (MJPublishing) en de wijnbouwgids “Van wijnrank tot wijn” en neemt hij geregeld deel aan proefpanels.

Doel van de cursus:
• Leren ‘degusteren’ van wijn
• Herkennen en beschrijven geuren, aroma’s en smaakstructuur van wijn
• Typische kenmerken van bepaalde druivenrassen en wijnen herkennen
• Inzicht krijgen in de verschillende processen van wijn maken (witte, rode en schuimwijnen)
• Notie krijgen van het appellatie- en klasseringsysteem in Frankrijk (met nadruk op regio’s Bourgogne, Bordeaux en Champagne)
• Notie krijgen in het combineren van bepaalde wijnen en gerechten
• Beoordeling en conclusie formuleren, inschatten prijs-kwaliteitsverhouding van wijnen

Bij de degustaties vormen Franse wijnen de uitgangsbasis, maar wordt tevens aandacht besteed aan andere wijnlanden (Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Z-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland,…).

Data:
   Telkens op donderdag van 19.30 uur tot 22.30 uur:  op 09/03/2017; 16/03/2017; 23/03/2017; 30/03/2017; 27/04/2017

Eén les bestaat uit ongeveer 1 uur theorie en 2 uur begeleid degusteren van een 6 tot 8-tal wijnen.

Plaats: In onze degustatie en lesruimte. Caves de France – Opstalplein 22 – 9200 Schoonaarde (Dendermonde)

Prijs: € 265 inclusief BTW voor 5 lessen, 6 wijnglazen inbegrepen.

Info en inschrijving: katleen.vankeer@cavesdefrance.be

Opgelet: Deze cursus zal slechts doorgaan vanaf een minimum van 9 inschrijvingen.