Domaine Goisot
‘Le vin se vinifie dans la vigne et non dans la cave’ Marie GOISOT
Het pittoreske dorp Saint-Bris Le Vineux is gelegen in het Noordelijk deel van de Bourgognestreek, vlak naast Chablis. De bijzondere geologie, rijk aan kalksteen, verleent aan de wijnen die er worden gevinifieerd, een aromatische puurheid en finesse.
Domaine Goisot is een familiebedrijf met een lange traditie en een filosofie waar we ons direct konden in terugvinden. Voor Ghilaine en Jean-Hugues Goisot vindt de kwaliteit van elke grote wijn zijn oorsprong in de wijngaard en de minutieuze zorg die daar aan de druiven wordt besteed. Respect voor het milieu en expressie van het terroir worden hoog in het vaandel gedragen. Daarom koos men op dit domein zeer bewust voor een volledig biologische en biodynamische aanpak. Dit uit zich op vele vlakken: het gebruik van messtoffen wordt geweerd; insecticiden en andere chemische producten worden gebannen; de zelfverdediging van de gewassen wordt gestimuleerd, waardoor de bescherming van de wijngaard wordt geoptimaliseerd. Deze natuurlijke aanpak levert hen niet alleen het door Ecocert gegarandeerde label “Agriculture Biologique” op, ook de kwaliteit van de wijn vindt hierin zijn heil. Een beheerst rendement intensiveert de personaliteit en de smaak van de druif, wat leidt tot zuivere, eerlijke wijnen waarin de mineraliteit een ereplaats krijgt. Iedere wijn heeft zijn eigen persoonlijkheid en iedere wijn weerspiegelt op zijn eigen unieke manier de expressiviteit van het terroir en de eigenheid van de druif: kortom, stuk voor stuk pareltjes waarin de individualiteit en de kwaliteit van de bodem op een uitermate verfijnde wijze worden weerspiegeld!
La Revue du Vin de France 2012:
‘Depuis de nombreuses années, Ghislaine et Jean-Hugues Goisot, et désormais leur fils Guilhem, nous impressionnent par la qualité de leur production d’une régularité sans faille. Certes, ils ne vinifient que des vins d’appellation régionale Bourgogne, mais avec une telle exigence et un tel talent que ces cuvées modestes atteignent une qualité invraisemblable. Pour y parvenir, il ne faut pas faire aveuglément confiance à la nature mais lui apprendre, par un long et fastidieux travail, comment donner de grands raisins (certifiés en biodynamie) ; vendange qu’il faut ensuite savoir vinifier. Les beaux terroirs crayeux des Côtes d’Auxerre conviennent aussi bien au sauvignon (Saint-Bris) qu’au chardonnay ; ils donnent généralement des vins noblement minéraux, mais trop souvent maigres en raison de rendements excessifs. Chez Goisot, c’est le contraire : on est stupéfait par l’intensité et le gras des vins simples comme des meilleurs cuvées Corps de Garde, et désormais le super-sélection parcellaire Biaumont, à réserver absolument car les volumes sont limités.’