Renovatie

Renoveren betekent ver – nieuwen. Iets opbouwen voor de toekomst, met respect voor het oorspronkelijke. Nieuwe zaken, ideeën moeten kunnen worden toegevoegd, maar zonder de traditionele waarden te verloochenen.

Deze idee is niet alleen het draagvlak van de handelsfilosofie van Caves de France. Met deze gedachtegang koestert de familie Cooreman ook haar gebouwen.

Caves de France is verbonden met twee panden met een bijzonder cultuurhistorische waarde: het eerste – en meteen ook het oudste – is gelegen op de Grote Markt van Dendermonde; het tweede betreft de vierkantshoeve gelegen aan “de opstal” in deelgemeente Schoonaarde.

Grote Markt Dendermonde

Deze woning dateert uit de 17° eeuw (1633) en behoort tot de oudste nog bestaande panden van Dendermonde. Oorspronkelijk was het een handelspand gekend als “Navicula” of “Schepelken” en later “De Herder”. Caves de France kocht dit gebouw in 1978. Het werd met veel geduld en zin voor precisie gerenoveerd en in 1979 verhuisde het kantoor van Caves de France naar deze unieke locatie in Dendermonde. 15 jaar lang werd van hieruit het dagelijks bestuur van Caves de France waargenomen. Thans doet het enkel nog dienst als privéwoning, doch dit neemt niet weg dat Caves de France het onderhoud voor haar rekening neemt en zorgvuldig opvolgt.

In 2004 werd dit gebouw, samen met een aantal andere historische gebouwen op de Grote Markt en de markt zelf, erkend als waardevol architectuurhistorisch erfgoed.

De vierkantshoeve te Schoonaarde.

De hoeve, verworven in 1989, dateert van einde 18° eeuw. Vierkantshoeves in een dergelijke goedbewaarde staat zijn in onze regio bijzonder zeldzaam. De hele site werd met heel veel geduld en respect voor de originele architecturale en stilistische kenmerken gerestaureerd. Deze renovatie nam ruim 8 jaar in beslag, doch het resultaat mag gezien worden.

Voor de familie Cooreman was het een zeer bewuste keuze om hun bedrijf onder te brengen in dit unieke pand. Het vormt een ideaal kader waar wijn, kunst en werkruimte in harmonie samengaan. De wijnen zijn ondergebracht in de voormalige schuur en stallen (met een ideale, constante temperatuur!) en de kantoren zijn ingericht in het oorspronkelijke bakhuis, later omgevormd tot conciërgewoning. Het woonhuis van de hoeve zelf doet deels dienst als privéwoning en deels als degustatieruimte bij de jaarlijkse wijnproeverijen. De toegankelijkheid en openheid die de gebouwen uitstralen wordt door het cliëntele van Caves de France zeer geapprecieerd. De sfeer wordt letterlijk geproefd, alsof men zich bevindt op een wijndomein in Frankrijk !

De minutieuze restauratie van de gebouwen waarbij de oude, originele elementen optimaal werden gerespecteerd en de heraanleg van de prachtige ommuurde tuin (met wijngaard!) is ook de instanties van de Dienst Monumenten en Landschappen niet ontgaan, met als gevolg dat de hoeve met inbegrip van de ommuurde tuin begin 2004 werd geklasseerd als waardevol historisch monument.

De samenwerking met deze instantie verloopt zeer vlot. Ideeën en advies worden vlot uitgewisseld, wat nog meer garanties biedt om de sfeer van de gebouwen en de geschiedenis die erachter schuil gaat tot zijn volle recht te laten komen. De kruisbestuiving werkt perfect: dank zij de middelen die door Caves de France worden aangewend om de gebouwen en het erf te onderhouden, is deze hoeve met bijzondere architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde een lang leven beschoren. Caves de France profiteert op haar beurt van de unieke, sfeervolle locatie waar het aangenaam werken en vertoeven is.

Wil je graag meer weten?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de laatste nieuwtjes.

Privacy disclaimer:

Caves de France gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via wines@cavesdefrance.be. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.