Wijncursus Voorjaar 2025
Op zoek naar een boeiende wijncursus waarbij u uw wijnkennis wenst op te schroeven? Ontdek alles wat u moet weten over wijn: van productie tot proeven en het onderscheiden van kwaliteit.
In slechts 5 avonden verkrijgt u een uitgebreid inzicht in de wijnwereld en ontvangt u waardevolle tips voor het kopen, bewaren en serveren van wijn. Deze cursus is perfect voor wijnliefhebbers die graag samen met collega’s, vrienden of partner meer willen genieten van het wijnproeven!
Docent wijncursus:
André Van der Elst is Sommelier-Conseil en Ambassadeur de l’Université du Vin, Suze la Rousse. Reeds heel wat jaren geleden besloot advocaat André Van der Elst de droge professioneel-juridische materie af te wisselen met sappige vineuze geneugten en zich vooral ook meer en meer in de wijnkennis te verdiepen.
Culinaire opdrachten ging hij evenmin uit de weg en tal van kookcursussen stimuleerden zijn uitgesproken interesse voor de harmonie tussen wijn en gerechten.
Verscheidene opleidingen her en der vormden de zoete verleiding naar de opleiding Sommelier Conseil, waarna hij het gelijknamige diploma behaalde aan de Université du Vin in Suze La Rousse, midden in de Franse Rhônestreek. Van deze Université is hij momenteel de enige Belgische ambassadeur.
Hij realiseert tal van opdrachten binnen de horeca-sector en is lid van de erkenningscommissie voor Belgische wijnen, maar vooral is hij ook docent aan de Vlaamse Wijnacademie én stichtend voorzitter van de VZW Sommeliers Conseils die vanuit de Vlaamse Wijnacademie de Belgische alumni van de Franse wijnuniversiteit in Suze La Rousse verenigt.
Doel van de wijncursus:
• Leren ‘degusteren’ van wijn
• Herkennen en beschrijven van geuren, aroma’s en smaakstructuur van wijn
• Typische kenmerken van bepaalde druivenrassen en wijnen herkennen
• Inzicht krijgen in de verschillende processen van wijn maken (witte, rode en schuimwijnen)
• Notie krijgen van het appellatie- en klasseringsysteem in Frankrijk (met nadruk op regio’s Bourgogne, Bordeaux en Champagne)
• Notie krijgen in het combineren van bepaalde wijnen en gerechten
• Beoordeling en conclusie formuleren, inschatten prijs-kwaliteitsverhouding van wijnen
Bij de degustaties vormen Franse wijnen de uitgangsbasis, maar wordt tevens aandacht besteed aan andere wijnlanden (Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Z-Afrika, Chili, Nieuw-Zeeland, Argentinië, …).
Data:
Data: 11 februari, 18 februari, 25 februari, 11 maart, 18 maart 2025
Telkens op dinsdag van 19.30 uur tot 22.30 uur. Eén les bestaat uit ongeveer 1 uur theorie en 2 uur begeleid degusteren van een 6 tot 8-tal wijnen.
Prijs: 295 € inclusief BTW voor 5 lessen, 6 glazen inbegrepen.
Plaats: In onze degustatie en lesruimte.
Caves de France – Opstalplein 22 – 9200 Schoonaarde (Dendermonde)