Caves de France: Een ervaren wereld van wijnen met een rijke geschiedenis!

Caves de France is een familiebedrijf met een lange traditie.

Caves de France werd opgericht in 1958 door Hubert Cooreman en zijn echtgenote Huguette de Wit. In de vroege beginjaren – de zaak was toen nog gevestigd in Sint Gillis bij Dendermonde – werden alle wijnen rechtstreeks bij de kastelen aangekocht in “vrac”. De wijn werd opgeslagen in cuves of kwam toe in vaten, waarna hij in Dendermonde met een eigen bottellijn op flessen werd getrokken.

Het door wijn en kunst (Huguette is kunstenares en het thema “wijn” komt in haar oeuvre ruimschoots aan bod) gepassioneerde duo zette alles op alles om van hun troetelkind een succes te maken. Hun zaak kende een snelle opgang en al vrij vlug vertegenwoordigde Caves de France een belangrijk deel van de grote wijnkastelen uit Frankrijk (toen nog voornamelijk Bordeaux en Bourgogne).

Historische gebouwen.

Eind jaren ’70 verhuisde het kantoor van Caves de France naar een prachtig gerestaureerd historisch pand op de Grote Markt van Dendermonde, van waaruit de zaak de komende 15 jaar geleid zou worden.

In 1989 kocht het bedrijf een unieke 18° eeuwse vierkantshoeve in deelgemeente Schoonaarde. Dé ideale locatie om zowel magazijn als kantoor in onder te brengen – de voltooiing van de renovatie en de verhuis was een feit in 1993 – en om vanuit deze landelijke droomsite wijnen uit te leveren naar alle uithoeken van België en Nederland. Tweemaal per jaar worden hier deuren en flessen opengetrokken: wijnbouwers van over de hele wereld laten in een sfeervolle ambiance hun wijnen proeven aan de wijnliefhebber.

Bordeaux Primeur.

Om de reeds bestaande contacten met vele kwaliteitskastelen in Frankrijk te verstevigen en een nog sterkere voet te hebben in dit wijnland bij uitstek, richtte Caves de France in 1987 een nieuwe firma op in Bordeaux. Dit gaf heel wat extra perspectieven om een gunstige positie te verwerven op de prijzenmarkt. Vooral de jaarlijkse campagne “Bordeaux Primeur”, een verkooptechniek waarin Caves de France zich reeds van de beginjaren heeft gespecialiseerd, plukte (en plukt nog steeds!) hiervan de vruchten.

Van generatie op generatie.

Ben Cooreman, jongste zoon van Hubert en Huguette, ging in Bourgogne oenologie (wijnbouwkunde) studeren. Nadat hij nog enkele jaren in de Franse wijngaarden (o.a. bij Château de Buyon in Beaujolais, Château Sainte Marie in Bordeaux en Domaine Josmeyer in Alsace) praktische kennis had opgedaan, keerde hij terug naar Dendermonde waar hij meteen zijn ervaringen ten gelde kon maken in het familiebedrijf.

Deze jonge impuls was voor het bedrijf de aanzet om het imago op te frissen, door – naast de traditionele kastelen – meer en meer op zoek te gaan naar minder courante, unieke wijnen uit minder gekende regio’s in Frankrijk en daarbuiten.

In 1999 nam Ben het bedrijf over en in 2004 kwam ook zijn echtgenote, Katleen Van Keer, de gelederen vervoegen. Katleen is juriste van opleiding en was voordien werkzaam als advocate aan de balie van Dendermonde.

Begin 2024 werden de gelederen vervoegd door Emiel Cooreman, ondertussen al de derde generatie. Emiel studeerde bestuurskunde en public management aan Ugent, maar zijn voorliefde voor verfijnde gastronomie duwden hem al snel richting de boeiende wereld van lekkere wijnen. Zo is de familiale toekomst van Caves de France verzekerd !

In 2024 bestaat Caves de France 66 jaar !

Wil je graag meer weten?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de laatste nieuwtjes.

Privacy disclaimer:

Caves de France gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via wines@cavesdefrance.be. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.